Petita Suite en cinc moviments per a les Quatre Estacions

Amb en Javier Comas ens vam conèixer a Madrid al 2015: vam connectar i ràpidament teníem ganes de fer alguna col·laboració. Javier ens proposa un vestit de gala pels nostres vins i d’aquesta manera, mitjançant les sensacions que els vins regalen a l’artista i de la seva interpretació de la nostra feina, neix el conte del Celler i la “Petita Suite e Cinc Moviments per a les Quatre Estacions”.

Presentem els cinc vins amb les etiquetes creades pel Javier en una col·lecció numerada i amb la reproducció litogràfica de les etiquetes i del conte del Celler.

Conte del Celler BERNAVÍ

"Ha nevat, tot es confon, els camps, les vinyes el cel, sota el mantell blanc, les arrels protegides per la terra esperen la neu líquida que ha portat la primavera; i quan arriba la primavera els colors, els camps, les vinyes, tot reneix, a poc a poc el cel es torna vermell a les tardes d'estiu; i cap al tard, Saturn, Mart i Spica, dos planetes i una estrella, anuncien la nit mentres el sol va devorant la humitat de la terra. L'home vigila el territori esperant que arribi la tardor que tot ho torna daurat, els camps, les vinyes, el raïm. Les mans expertes han fet cura d'aquestes terres que ens ofereixen el vi que d'elles n'hem obtingut. Aneu en compte, arriba l'hivern, ha nevat!"

Javier Comas

Terra Alta, el seu paisatge com a element conductor d'aquestes etiquetes:

Dues línies gairebé paral·leles circulen per les cinc etiquetes com a element de continuïtat, sembla el paisatge de la Terra Alta però en les dues últimes etiquetes la muntanya que segueix sent muntanya esdevé sarment: terra i planta formen un sol element. Aquesta línia paisatgística és en realitat una artèria coronària: símbol del cor, de l'amor i del respecte cap a la terra i el treball, símbol del ritme de la vida.

Vins i radiografies, la fusió d'imatges i sensacions

Nottebianca - Hivern: arteriografies renals simbolitzen les arrels de la vinya. Sota el mantell blanc les arrels mantenen en peu la vinya i l'alimenten, com els ronyons obtenen l'aigua que necessita el cos humà filtrant els elements.

Ventuno – Primavera: l'explosió de la primavera, el color dels camps, la fertilitat de la terra resumida en una imatge radiogràfica, un histerosalpingografia, fotos d’úters, simbolitzant aquesta font de vida en una espiral que recorda el vermell setge de vi que deixa el peu de la copa en unes estovalles de lli blanc.

3D3 – Estiu: el vi fa olor d’estiu, el sol es pon rere de les muntanyes de la Terra Alta després d'una tempesta d'estiu. El sol és una retinografia, simbolitzant l'ull del que vigila i del que té cura de la vinya davant les perilloses tempestes d'estiu, identificades en l'etiqueta amb les angiografies de les artèries coronàries que reguen el camp. Alhora, el sol és l'ull de l'artista que a través de la seva mirada s'inspira per a la creació. Tres lluminàries que precedeixen al vespre ben visibles al cel d'estiu: Saturn, Mart i Spica. Saturn nom romà del tità Cronos, simbolitza el cicle del temps, déu de l'agricultura i la collita: tot vé de la terra i tot va a la terra; Mart, déu de la guerra identificat amb l'Ares grec, i una deïtat purament itàlica, patró de moltes ciutats, i tribus com la dels sabins i els etruscos; la tercera lluminària és un estel, Spica, i per als romans aquest estel simbolitzava a Ceres, deessa de l'agricultura. Dos planetes i una estrella, dos homes i una dona ... el 3D3 de Bernaví.

Ca’ Vernet y Negreita – Tardor: dues etiquetes per a l'estació on tot culmina amb la verema. El treball de l'artesà que ha realitzat durant tot l'any després de la collita anterior dóna el seu fruit. Les mans de l'home recullen el raïm i comença el procés final: el vi que ha inspirat aquest treball. Radiografies de mans, que simbolitzen aquest esforç i recorden les fulles de la vinya; aquestes mans sostenen triomfants un raïm, el principi i la fi del vi, raïm que en realitat són mamografies, símbol de l'aliment primigeni de l'ésser humà, la lactància materna.